Friday, 3 October 2014

MAJLIS RESTU DAN SOLAT HAJAT PERDANA MRSM TERENDAK 2014

Haiiiiii ! Lama tak update, so untuk post kali ni nak share something yang aku dapat harini. Aku baru je balik dari MRSM Terendak dengan parents aku sebab ada solat hajat & yassin yang dianjurkan sempena budak-budak form 3 and form 5 yang akan menduduki exam tak lama lagi (PT3 and SPM 2014) Adik aku form 3 so terlibat lah.

So, time aku sampai tu around 9am. Masa tu dah habis dah bacaan yassin dah. So surau dah penuh dah time tu. Aku duduk lah dekat tembok luar surau tu. Nak dijadikkan cerita, adalah sorang pak cik ni. Dah uzur dah (umur 60 something kot) . Bila aku tengok dia, tiba tiba sedih. Bayangkan macam mana dia datang dengan siapa and so on lah kan.

(Gambar hiasan semata-mata. Lebih kurang macam ni lah)
Then lepas tu takpe lah, ada sorang motivator ni ke Dr. (Tak sure sangat) tapi dia ni dikenali sebagai Pak Anjang kot. Haaa macam tu lah. Dia yang mengetuai zikir munajat dan solat hajat hari ini. Sebelum solat hajat ni bermula, Pak Anjang bagi space untuk anak-anak pergi berjumpa dengan ibu bapa. Mintak maaf restu semua. Pastu ada lah ayat ayat yang Pak Anjang ni bagi ( Sedih jugak aku dengar, tapi kalau nak story panjang. So kita simpan tu dulu )


Sebelum start solat hajat tadi time Pak Anjang tu cakap, aku ternampak lah pakcik tadi tu. Tiba-tiba menitis air mata dia. Korang bayangkan eh. Pak cik yang dah uzur dagup datang jauh hanya nak ke solat hajat yang dianjurkan oleh pihak MRSM kalau nak diikutkan, boleh je duduk dekat rumah buat solat hajat sendiri, tapi kenapa pak cik sanggup datang daripada Perak (Aku sempat tanya dia datang dari mana je) untuk bersama-sama solat hajat di MRSM ni ?

Benda ni (Dorongan & Semangat ) sebenarnya anak anak tak nampak. Masih lagi main-main (Dulu aku pun macam tu. Belajar daripada kesilapan). So bagi yang still ada mak dan ayah. Berbaktilah selagi mereka masih ada di muka bumi ini. Sekaya mana pun kita, jutawan ke apa ke, kita takkan dapat menggantikan mak dan ayah kandung kita. Doakan adik aku sekali semoga dipermudahkan urusan untuk menjawab exam ni [ SHAHROM BIN MOHD THULUS ]

So best of luck kepada student yang akan menduduki PT3 and SPM untuk tahun ni. 

Jangan pernah putus doa dengan Allah !
Jangan pernah berputus asa !
Minta maaf dekat mak ayah !
Minta cikgu reda kan ilmu yang diorang ajar ! (Aku ada pengalaman ilmu tak berkat ni) 

Sunday, 4 May 2014

I'M BACK

Hai readers ! Haha lama dah tak post, bersawang dah blog ni. Tadi time bukak blog ni, tiba-tiba keluar labah-labah maybe sebab lama sangat kot tak bukak (okay sorry hambar). So, sekarang ni dah masuk 2nd year 1st sem. Currently tengah cuti sem break 18 days. Kiranya dah 2 tahun setengah jugak belajar dekat negeri orang. Insyallah nanti kerja balik semula ke Johor (Nampak matang kan ayat tu hehe) . 


Pasal belajar jangan tanya, sebab agak teruk sikit belajar dekat sini. Maybe terlalu leka kot. So, next sem kena ubah cara belajar (Every sem sebenarnya cakap macam ni) So hope kali ni azam tu menjadi lah. Banyak yang berlaku tahun ni. Kawan sama kawan bergaduh, terlalu banyak yang berlaku dalam masa satu sem. Part gaduh tu tak nak cerita, but nak cakap dekat sini. Mintak maaf kalau ada yang terasa ke marah ke tak puas hati ke. So sorry kepada semua especially budak budak rumah, Maro, Miro, Ajim, Joker, Shark, Jabi, Ijat, KE, Acap, Afi and Flex. "You can't please everyone in life!" Apa pun berlaku kita tetap kawan  


Tahun depan dah start internship, nak intern dekat mana pun still no idea. Lagi satu tahun Insyallah dah grad as mechanical engineer (Hope so..) So sekarang ni just nak spend my time dengan kawan kawan je. "Aku dekat uni ni tak ada siapa, yang ada pun kawan kawan je". Cukup lah kot untuk post kali ni. Tunggu 13 or 14 hari untuk next post yeee. Thanks for reading babyyyy 



Thursday, 13 December 2012

Holiday with FRIENDS


Friendship... is not something you learn in school. But if you haven't learned the meaning of friendship, you really haven't learned anything. 



8/12/2012 :

                 Aku, Afi and Maro tengah lepak dalam bilik sambil main gitar. Tiba-tiba aku saja je ajak. "Panas doh duduk sini, Lata Kinjang jom" Saja je ajak diorang. Kejap lagi si Maro pulak memang amik serious. "Jom. Kejap aku call set2 pastu kita gerak. Now kita ada berapa kereta and bla bla bla....." panjang Maro and Afi plan. Aku apa lagi. Punya heaven bila memang diorang amik serious. So a big credit to them, as a founder untuk plan ni. Hahahaha. 

                 Then, time tu dalam pukul 3.30 kitorang plan. So, kumpul semua set2 kitorang and finally pukul 5 baru gerak. Agak lambat. Perjalanan dalam 1jam. 4 buah kereta and total yang pergi 23orang ! Wow, agak terkejut and still dalam kereta aku, Maro and si Afi bangga gila kerana plan kitorang jadi. That's why orang selalu cakap ' Bila plan last minute ni Insyaa Allah jadik ' and then plan ni memang jadi. So, dalam pukul 6 petang baru sampai destinasi kitorang. 

So, inilah tempat yang kitorang pergi haritu. Lata Kinjang, Perak . Cantikkan ? 


Yes, ni picture first kitorang bila kitorang sampai je dekat Lata Kinjang tu.




Set2 Lata Kinjang


Crazy maybe ? 




                                     
After about 2 jam kitorang berendam dalam air terjun Lata Kinjang yang sangat sejuk, then tibalah masa untuk berangkat pulang ke UTP. Before that, sempat lagi semua ber-camwhore <-- Betul ke eja macam ni ? Haha. Walaupun penat, but still berbaloi.  >.< 


Geng kereta Afi - Fiesta Hell Yeahhhh


Hilarious guys


Done for this post. Now, XoXo.P .. PUBLISHED.







Wednesday, 26 September 2012

Boost up Internet ^^


Harini , den nak tunjuk speed up internet guna command prompt . berminat dengan benda2 macam ni . so , aku try lah . and not bad . jadik :) hihi . cuba lahhh 
 
1.klik start
2.taip cmd dan klik kanan pastu tekan "run as administrator"
3. dy akan keluar macam nie
4. taip " CD/ " dan enter
5. taip "netsh int tcp show global" dan enter
6. taip "netsh int tcp set global chimney=enabled " dan enter
7. taip "netsh int tcp set global autotuninglevel=normal" dan enter
8 taip "netsh int tcp set global congestionprovider=ctcp" dan enter
9. taip "netsh int tcp show global" dan enter.
10. close pastu korang tgk speed korang mesti dh berubah...

aku dah buat jadi, kalau x yakin x yah wat :D
selamat mencuba. 

Tukar Windows . :)


Free Windows Upgrade



Assalamualaikum dan salam sejahtera.Entry kali ini aku nak share dengan korang cara nak tukar versi Windows 7 korang ke versi lain."versi windows" tu merujuk kepada windows 7 starter,home,professional,ultimate.

Dengan cara ini korang boleh tukar win7 kepada professional,home dan 
ultimate dan jugak sebaliknya.Tetapi korang tak boleh tukar dari ultimate kepada versi lain.


Ok jom :D

1. Tekan butang start,gambar logo windows kat bawah tu.Kemudian type :Windows Anytime Upgrade


kemudian click dekat windows anytime upgrade dalam result yang kelur.

note : windows anytime upgrade tidak terdapat di dalam win7 ultimate.

2. Seterusnya akan keluar lebih kurang macam ni :



Click : Enter an upgrade key

Seterusnya akan keluar kotak suruh korang masukkan upgrade key.
Mana nak cari?Jangan risau aku dah sediakan nya!

Upgrade Key :


Windows® 7 Ultimate Product Key:
342DG-6YJR8-X92GV-V7DCV-P4K27 <<--works

Windows® 7 Professional Product Key:
YKHFT-KW986-GK4PY-FDWYH-7TP9F
VTDC3-WM7HP-XMPMX-K4YQ2-WYGJ8
32KD2-K9CTF-M3DJT-4J3WC-733WD
6RQ9V-6GCG4-8WV2H-966GF-DQ4DW

Windows® 7 Home Premium Product Key:
7JQWQ-K6KWQ-BJD6C-K3YVH-DVQJG

Windows 7 Premium Product Key:
7JQWQ-K6KWQ-BJD6C-K3YVH-DVQJG
RHPQ2-RMFJH-74XYM-BH4JX-XM76F
2QDBX-9T8HR-2QWT6-HCQ XJ-9YQTR
6RBBT-F8VPQ-QCPVQ-KHR B8-RMV82
C6MHH-TRRPT-74TDC- FHRMV-XB88W
27GBM-Y4QQC-JKHXW-D 9W83-FJQKD
38GRR-KMG3D-BTP99-TC9G4 -BBDJJ


Rujuk gambar :


3. Lepas dah masukkan product key ni tekan Next dan sampai habis.kemudian laptop/pc korang akan restart.
Tunggu sampai dia restart dan korang akan login ke dalam windows baru!

Extra : Ada yang tanya soalan barang2 akan hilang hilang ke bila dah buat ni?
Jawapan dia TIDAK.
Upgrade ni tidak menganggu files dan software korang.Jangan risau :)

Ok sampai sini saja Assalamualaikum.
 
credit to : hacker Malaysia 

Monday, 23 July 2012

Just Post :)

Seorang lelaki ditanya oleh isterinya:
“Suamiku, apakah engkau mencintaiku?”
 Beliau menjawab: “Ya tentu saja, dirimu adalah sebahagian dalam hidupku.”
 Mendengar itu, isterinya bertanya lg: “Apakah engkau juga mencintai Allah? Bagaimana mungkin dua cinta menyatu dalam hati seorang mukmin. Cinta kepada Allah dan juga mencintaiku?” 
Beliau tersenyum dan mengatakan kepada isterinya dengan pandangan mata yg lembut penuh kasih sayang: “Kerana cintaku kepada Allah, maka aku mencintai makhlukNya, memperlakukan dengan hormat dan penuh kasih sayang terhadap isteriku, anak-anakku dan sesama insan. Aku mencintaimu kerana cintaku kepada Allah.” ♥





Monday, 16 July 2012

Video Di MRSM :)

*Sorry Lambat Upload . Nie Video Kenangan 5Tahun Di Mrsm :)


Acai Last Word Before Chemistry Paper 
video


Maula Si Raja Lawak :)) 
video

Thaqifah Last Word :)
video